2021-03-31

У Зімбабве знайдено нове нафтове родовище

Нове нафтове родовище знайшли на північному сході Зімбабве в районі Музарабані, оголосив президент республіки Еммерсон Мнангагва.

«Цей проєкт, без сумніву, вплине на ВВП всієї провінції Центральний Машоналенд. В першу чергу - на Музарабані і прилеглих районах», - відзначив голова держави.

Важливе для республіки оголошення Мнангагва зробив під час підписання угоди про розвідку і видобуток корисних копалин між урядом і австралійською нафтогазовою компанією Invictus Energy. Угода покликана форсувати розробку виявленого на Музарабані родовища. За найближчі півроку Invictus Energy зобов'язується вкласти від $ 15 до 30 млн в буріння двох випробувальних свердловин. Також проєкт надасть додаткового імпульсу урядовій програмі, метою якої є збільшення щорічного видобутку корисних копалин до позначки в $ 12 млрд до 2023 року.

Знайдена нафта, вважає президент Зімбабве, піде не на експорт, а на забезпечення енергетичних потреб країни. Наразі продукти нафтопереробки складають майже 28 % експорту республіки, і створення власного виробництва палива може істотно поліпшити торговельний баланс держави.