2009-06-12

Україна. Виявлено факт самовільного використання земельної ділянки під розробку корисних копалин

На виконання доручення Тернопільської міжрайонної природоохоронної прокуратури інспектори Держекоінспекції в області перевірили дотримання вимог природоохоронного законодавства на території Миколаївської сільської ради Бучацького району, що у межах регіонального ландшафтного парку “Дністровський каньйон”.

У ході перевірки інспекторами виявлено факт самовільного використання земельної ділянки під розробку корисних копалин. На трьох ділянках розробки пісковику загальною площею 1397 м2 механізованим шляхом здійснено зняття верхнього ґрунтового покриву до межі залягання пісковику та розпочаті видобувні роботи, про що свідчить заскладоване поруч видобуте каміння пісковику.

Внаслідок самовільного використання земель природним комплексам територій та об’єктів природно-заповідного фонду завдано шкоди на суму 237,405 тис.грн.

Аналогічне порушення виявлено і у межах Язловецького лісництва ДП “Бучацьке лісове господарство” на території згаданої сільської ради. Незаконною розробкою корисних копалин на ділянці площею 150 м2 природним комплексам територій та об’єктів природно-заповідного фонду завдано шкоди у розмірі 25,500 тис. грн. Крім того, під час проведення робіт з видобутку каменю пісковику 7 дерев було пошкоджено до ступеня припинення росту, чим заподіяно шкоди  на суму 1066 грн.

Матеріали перевірки направлено до Тернопільської міжрайонної природоохоронної прокуратури для вжиття заходів прокурорського реагування.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища Укр