2008-07-11

Україна. Про результати перевірок управління держгірпромнагляду

Інспекторами територіального управління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області проведено перевірки виконання планів розвитку гірничих робіт підприємств нерудної промисловості та програми робіт в частині промислової безпеки і охорони надр підприємств нафтогазовидобувного комплексу в першому півріччі 2008року.

Ними охоплено два підприємства, що розробляють родовища, а саме ВАТ "Івано-Франківськцемент" (Дубовецьке родовище вапняку) і філію "Пасічнянський кар’єр нерудних копалин" Нерудник" (Пасічнянська і Надвірнянська ділянки Надвірнянського родовища пісковику).

За результатами перевірок накладено адміністративне стягнення на одну посадову особу, видано 2 приписи, в яких відмічено 17 порушень. Зокрема, не виконуються обсяги розкривних робіт, не в повній мірі здійснюються водовідливні заходи, що приводить до підтоплення площі кар’єру, не забезпечується контроль відповідності даних оперативного обліку даним маркшейдерської зйомки;

Крім цього, перевірено виконання протокольних рішень в частині охорони праці на 4-х підприємствах, а саме приватного підприємця В.Д.Боднарчука (Стрільченське родовище вапняка і пісковика), ВАТ "Рогатинпісок" (Стратинське і Москалівське родовища будівельного піску), ПП "Альянс" (Забережське родовище суглинків), ТОВ "Альфа" (Калинівське родовище суглинків).

Інспекторами виявлено ряд порушень. Так, технічний стан гірничої техніки нерегулярно перевіряється службою механіка, на екскаваторах не обновлені таблиці звукових сигналів, недоукомплектовані медичні аптечки, відсутні вогнегасники, розміри робочих площадок не відповідають паспортам при роботі гірничої техніки, несвоєчасно ліквідуються «козирки» та навіси на видобувних і розкривних уступах.

В ході проведених перевірок видано 9 приписів, зафіксовано 144 порушення нормативно-правових документів з питань охорони праці, призупинена робота 4 одиниць обладнання, 5 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Також здійснено перевірки щодо охорони надр трьох підприємств нафтогазовидобувного комплексу, а саме НГВУ "Долинанафтогаз", НГВУ "Надвірнанафтогаз" ВАТ "Укрнафта", Пасічнянський газопромисел ГПУ"Львівгазвидобування".

Встановлено, що у НГВУ "Долинанафтогаз" монтаж установки для очистки води в свердловинах Долинського, Північно-Долинського, Струтинського та Спаського родовищ планується розпочати в 2009році

У ГПУ «Львівгазвидобування» не одержано спеціальний дозвіл на видобування вуглеводнів Бухтівецької ділянки Битків-Бабченського родовища. В результаті інспекторами видано припис на заборону експлуатації 6 свердловин родовища, матеріали направлено в прокуратуру Івано-Франківської області.

У Пасічнянському газопромислі заборонена експлуатація 9 газовидобувних свердловин з міжколонними тисками.

Івано-Франківська ОДА