2008-10-10

Україна. ДК «Укргазвидобування» перевиконала план з видобутку природного газу на 145,5 млн куб. м

За результатами 9 місяців 2008 року ДК «Укргазвидобування» перевиконала планові завдання з видобутку газу на 145,5 млн. куб. м. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року Компанія збільшила обсяги видобутку природного газу на 60 млн. куб. м. (0,5%). З початку року обсяг видобутку газовидобувних підприємств Компанії склав більше 11 млрд. куб. м. Планові завдання з видобутку газового конденсату та нафти перевиконано на 7,4 %. За результатами трьох кварталів 2008 року обсяги видобутку конденсату та нафти  склали 607,8 тис. тонн, повідомляє прес-служба ДК «Укргазвидобування».

Більш суттєве збільшення обсягів видобутку стримує декілька факторів, основним з яких є завершальна стадія розробки більшості родовищ, які експлуатує ДК «Укргазвидобування». Із загального обсягу видобутку природного газу підприємствами Компанії вже 45% вуглеводнів видобувається з використанням компресорних агрегатів, і з кожним роком ці обсяги зростають.

Для стабілізації  (в деяких випадках і для збільшення) видобутку на виснажених родовищах Компанії побудовано 9 дотискуючих компресорних станцій (ДКС). Згідно «Програми будівництва ДКС» (2005 – 2018 рр.) на 1 етапі (2005 -2008 рр.) планувалось будівництво 10 ДКС, але в 2007 р. програму було призупинено через відсутність закупівлі нових агрегатів. На сьогоднішній день в експлуатацію введено 4 ДКС.

Для реалізації наступного етапу програми до кінця 2009 р. заплановано реконструкцію та будівництво 8 нових ДКС з агрегатами «AJAX», закупівля яких передбачається у поточному році. Введення в експлуатацію зазначених ДКС дозволить забезпечити додатковий видобуток газу із восьми виснажених  родовищ ДК «Укргазвидобування». Це дасть можливість державній компанії щорічно вилучати близько 1,5 млрд. куб. м  природного газу  та 55 тис. тонн газового конденсату.    

Незважаючи на відсутнє державне фінансування геологорозвідки, затримання видачі Міністерством охорони навколишнього природного середовища ліцензійних ділянок на користування надрами та дефіцит власних коштів, ДК «Укргазвидобування» прикладає зусиль для  збільшення сировинної бази та підтримки обсягів сейсморозвідки. За 9 місяців пробурено майже 114 тис. м пошуково-розвідувальних свердловин. Це на 17,3 тис. м більше ніж за аналогічний період минулого року. Закінчено будівництво 64 свердловин, що на 2 свердловини більше у порівнянні з 9 місяцями 2007 року. Всього за січень-вересень 2008 року пробурено 206,5 тис. м експлуатаційних та розвідувальних свердловин, що майже на 1 тис. м більше ніж у минулому році. З метою подальшого збільшення вилучення вуглеводнів фахівці Компанії застосовують нові технології буріння, зокрема горизонтальне буріння. У серпні та вересні поточного року БУ «Укрбургаз» успішно закінчило  буріння двох горизонтальних свердловин на Яблунівському родовищі (Полтавська обл..), виснаженість якого на сьогоднішній день складає близько  40%.

Продовжується робота з відновлення свердловин із старого фонду з метою збільшення видобутку вуглеводнів. Цього року на 9 свердловинах ДК «Укргазвидобування» було застосовано технологію забурювання бокових стволів свердловин, що також дало позитивний результат.

Продуктивний горизонт