2008-10-10

Україна. ТОВ "Центр "Сонячне ремесло" має шанс отримати спецдозвіл на видобуток бурштину

ТОВ “Центр “Сонячне ремесло” має шанс отримати спеціальний дозвіл на видобуток бурштину в родовищі “Володимирець Східний”. Цьому частково посприяв перший заступник голови Рівненської ОДА Юрій БЛАГОДИР. Він зміг переконати депутатів постійної комісії облради з питань бюджету, фінансів і податків не створювати перешкоди “Сонячному ремеслу”.

Труднощі з отриманням дозволів для пошуково-оцінювальних робіт на шести ділянках виникли у Північного державного регіонального геологічного підприємства “Північгеологія”. Своє незадоволення роботою структури на Рівненщині висловив голова фракції Партії регіонів в облраді Анатолій ЮХИМЕНКО: — “Північгеологія” вибирає все дорогоцінне каміння. Після його роботи нічого не залишається.

Перед тим, як надати компанії дозволи, Анатолій Юхименко запропонував заслухати на сесії звіт керівника “Північгеології”. Цю пропозицію підтримали більшість колег.

Під “гарячу руку” обласних обранців могло потрапити ТОВ “Центр “Сонячне ремесло”, яке просило дозвіл на видобуток бурштину в родовищі “Володимирець Східний”. Втім, перший заступник голови Рівненської ОДА Юрій БЛАГОДИР переконав депутатів не відмовляти цій компанії: — “Сонячне ремесло” серйозно популяризує український бурштин. Вироби компанії можна зустріти в Києво-Печерській лаврі.

Натомість голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів і податків Олег ХОМИЧ запропонував легалізувати механізм видобутку бурштину старателями. Він наголосив, що цю ідею вже два роки намагається втілити в життя, але у колег бракує політичної волі.

— Видобуток бурштину комунальним підприємством — це шлях в нікуди, — зауважив пан Хомич. — Вважаю, що всі надра необхідно передати йому, а видобуток сонячного каміння дозволити старателям. Вони оформляться як підприємці та платитимуть єдиний податок в місцевий бюджет. Бурштин скуповуватиме комунальне підприємство та продаватиме за ринковими цінами. Тільки так вдасться вибити перекупників і наповнювати обласний бюджет. Цей механізм реально запровадити, аби в депутатів вистачило політичної волі.

Тим часом вже на засіданні постійної комісії облради з економічних питань та комунальної власності звіт керівника “Північгеології” був поданий і члени комісії не дуже були їм задоволені. Начальник відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад області Степан ЖДАНЮК навіть заявив, що через роботи цієї організації збільшується нелегальний видобуток бурштину в малодосліджуваних місцях.

— Цікава справа виходить. Спочатку ми даємо дозвіл “Північгеологія” на проведення пошуково-оцінювальних робіт на бурштин в нерозвіданих територіях, як тут же в цих місцях з’являється безліч бурштиношукачів. В мене таке враження, що хтось просто “зливає” їм інформацію. Доки про бурштин на певній ділянці не знає “Північгеологія”, не знаємо ми, там нікого немає.

Чи надавати спеціальний дозвіл “Північгеологія” на пошукові роботи члени комісії через відсутність кворуму так і не прийняли. Остаточне рішення – за обласними депутатами.

OGO.ua