2021-03-16

У Німеччині почав роботу завод з виробництва «зеленого» водню

У Німеччині почав роботу великий завод з виробництва екологічно чистого водню. Про це повідомляє Enkorr

Ті, хто стоїть за цим проєктом, сподіваються, що енергетичне підприємство допоможе декарбонізувати енергоємну сталеливарну промисловість в майбутньому, передає CNBC.

У проєкті WindH2 беруть участь німецький сталеливарний гігант Salzgitter, Avacon, дочірня компанія E.ON, і компанія Linde, що спеціалізується на технічних і промислових газах.

Водень можна робити різними способами. Один з методів включає використання електролізу з поділом води на кисень і водень за допомогою електричного струму. Якщо електрика, що використовується в цьому процесі, надходить від поновлюваних джерел, таких як вітер або сонце, його називають «зеленим» або «відновлюваним» воднем.

Розробка в Німеччині зосереджена навколо семи нових вітряних турбін і двох електролізерів потужністю 1,25 мегават (МВт). Цього тижня об'єкти було презентовано.

Водень, вироблений з використанням відновлюваних джерел енергії, буде використовуватися в процесах, пов'язаних з плавкою залізняку. Загальні витрати на проєкт складають близько € 50 млн (близько $ 59,67 млн), при цьому будівництво електролізерів субсидується державною компанією KfW.

«Зелені гази можуть стати основою для переходу на альтернативні джерела енергії та внести значний вклад до декарбонізації промисловості, мобільності і теплогенерації», - сказав генеральний директор E.ON Йоханнес Тейссен.

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), на сектор чорної металургії щорічно припадає 2,6 гігатонн прямих викидів вуглекислого газу, що в 2019 році перевищувало сумарні викиди таких секторів, як виробництво цементу і хімічне виробництво.

МЕА підкреслює, що сталеливарний сектор є «найбільшим промисловим споживачем вугілля, який забезпечує близько 75 % його потреби в енергії».

Проект в Німеччині не є унікальним, оскільки він зосереджений на тій ролі, яку зелений водень може зіграти у виробництві сталі.