2021-03-16

Туркменістан ратифікував угоду з Азербайджаном про спільну розробку «Достлуг»

Меджліс Туркменістану ратифікував меморандум про спільну з Азербайджаном розвідку, розробку та освоєння вуглеводневих ресурсів родовища «Достлуг» в Каспійському морі, передає OilCapital.

Родовище «Достлуг» протягом багатьох років вважалося спірним. Раніше воно називалося туркменською стороною «Сердар», а азербайджанською - «Кяпаз».

21 січня 2021 року глави МЗС Туркменістану і Азербайджану підписали в Ашгабаті Меморандум про взаєморозуміння щодо спільної розвідки, розробки та освоєння цього родовища.

Точні запаси родовища «Достлуг» невідомі. Експерти кажуть про 50-150 млн тонн нафти і 30 млрд кубометрів газу. Ресурси будуть розподілені по формулі 70% Туркменістану і 30% Азербайджану. Про свою готовність увійти в проєкт заявили ЛУКОЙЛ та Туреччина.

Газ з шельфового родовища навряд чи буде доставлятися на берег в зрідженому вигляді. Отже, з'явиться труба як до туркменського, так і до азербайджанського берегів Каспію.

Туреччина вже заявила публічно, що зробить все можливе, щоб туркменські вуглеводні отримали вільний доступ до Європи. «Вільний» в даному випадку означає, що вони будуть транспортуватися територією Туреччини, минаючи Росію.