2015-06-05

У м. Рівне вирішували проблему незаконного видобутку бурштину

4 червня у прокуратурі Рівненської області відбулася міжвідомча нарада під головуванням прокурора області Анатолія Ковальчука, на якій розглянуто стан протидії незаконному видобутку бурштину у північних районах регіону.

У нараді взяли участь перший заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Юрій Приварський, голова Рівненської обласної ради Михайло Кириллов, начальник управління СБ України в Рівненській області Валерій Мечкало, начальник управління МВС України в Рівненській області Сергій Максимов, начальник Державної інспекції сільського господарства в Рівненській області Вадим Гарбарук, начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Грицайчук, начальник Державної екологічної інспекції у Рівненській області Петро Колодич, а також начальники відділів структурних підрозділів апарату прокуратури області, районні прокурори і начальники окремих райвідділів міліції.

Відкриваючи нараду, прокурор області Анатолій Ковальчук підкреслив, що винесена для обговорення проблема набула особливої гостроти та вимагає від усіх державних органів вжиття невідкладних додаткових заходів та посиленого контролю.

«Через несанкціоноване видобування бурштину у північних районах Рівненщини руйнується грунтовий покрив земель, знищуються лісові масиви, тим самим завдається непоправна шкода довкіллю та величезні економічні збитки державі», - акцентував увагу присутніх прокурор області та поставив вимогу забезпечити у межах наданих повноважень реальний вплив щодо стану законності на цьому напрямі.

Зокрема, наголошено на необхідності суттєвого поліпшення досудового розслідування та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях за фактами незаконного видобування бурштину, а також вжиття заходів до відшкодування завданих державі збитків в екологічній сфері, притягнення винних осіб до відповідальності.

Із детальним аналізом стану законності при видобуванні надр виступив перший заступник прокурора області Павло Романчук. Він зазначив, що робота з попередження, виявлення та припинення подібних злочинів триває постійно. Правоохоронними органами області цьогоріч розпочато 137 кримінальних проваджень за фактами незаконного видобутку бурштину. Разом з тим потребує реального посилення робота правоохоронців з виявлення організованих груп, які займаються організацією видобутку бурштину, у тому числі з корупційними зв’язками в органах влади та правоохоронних органах.

На міжвідомчій нараді заслухано інформації окремих прокурорів районів та начальників райвідділів міліції.
Своє бачення у взаємодії та вирішенні нагальної проблеми висловили керівники усіх силових та контролюючих відомств.

Підсумовуючи роботу, прокурор області Анатолій Ковальчук наголосив на необхідності активізації зусиль органів державної влади, місцевого самоврядування, контролюючих та правоохоронних органів з метою посилення протидії порушенням у зазначеній сфері.
На нараді враховано висловлені пропозиції та прийнято постанову, якою передбачено низку спільних узгоджених заходів задля реального впливу на стан законності.

Прес-служба прокуратури Рівненської області