2015-06-05

Для надання чергового траншу фіндопомоги ЄС вимагає від України перший звіт EITI

У травні Україна і ЄС підписали меморандум про надання державі макрофінансової допомоги на суму 1,8 млрд. євро. Отримання цих грошей можливе за умови виконання країною певних вимог − зокрема, в енергетичному секторі.

Одна з таких вимог – публікація першого звіту за стандартом EITI (Ініціативи прозорості видобувних галузей) до 17 жовтня поточного року. Він міститиме інформацію про прибутки видобувних компаній та їхні платежі державі за 2013 рік. Варто зазначити, що в першому звіті EITI буде висвітлено інформацію лише про діяльність компаній у нафтогазовому секторі.

Другий звіт EITI (за 2014 рік) Україна має подати вже наступного року: окрім стану справ у нафтогазовому секторі, він надасть змогу ознайомитися громадськості з діяльністю підприємств по видобутку вугілля та інших корисних копалин. Звіти міститимуть інформацію про реальних власників видобувних компаній, про те, скільки ресурсів вони видобувають і скільки сплачують за це в держбюджет тощо.

Публікація першого звіту EITI є важливим фактором не тільки для фінансових інституцій, а й для оцінки України інвесторами – міжнародними нафтогазовими компаніями, − залучення яких  дозволить значно покращити інвестиційний клімат в країні.

Нагадаємо, виконання зобов’язань України в рамках EITI включене не тільки в меморандум, підписаний в Ризі, а й є однією з вимог міжнародних фінансових інституцій (Світового банку, МВФ тощо). Її виконання сприятиме процвітанню видобувного сектору України та дозволить державі отримувати велику кількість різноманітних вигод, котрі мають ключове значення для вітчизняного економічного розвитку.

Довідково

У вересні 2009 року Україна зобов’язалася імплементувати ЕІТІ, схваливши урядову Постанову №1098 “Про приєднання України до Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях”. Пізніше ці наміри були документально підтверджені перед МВФ, ЄС та в рамках Партнерства “Відкритий уряд”.

10 жовтня 2012 року Наказом №785 Міненерговугілля було створено Багатосторонню групу зацікавлених осіб з питання імплементації ЕІТІ в Україні, до якої на паритетних засадах увійшли представники органів влади, компаній та громадськості.

Україна отримала статус країни-кандидата Ініціативи прозорості видобувних галузей (ЕІТІ) 17 жовтня 2013 року.

Наразі в країні триває робота з підготовки звіту ЕІТІ за 2013 рік.  Відповідно до визначеного Міжнародним секретаріатом EITI терміну, перший звіт Україна має опублікувати в жовтні поточного року.