2021-12-24

У китайській нафті знайшли мікробів, що переробляють нафту на метан

У китайській нафтовій свердловині біологи знайшли унікальні мікроби, які розкладають важку нафту і використовують її для виробництва метану. Опис мікроорганізмів опублікував науковий журнал Nature.

Незвичайне відкриття зробили Рафаель Ласо-Перес із Інституту морської мікробіології Товариства Макса Планка та його колеги. Вивчаючи зразки важкої нафти з родовища, вони виявили раніше невідомий вид архей, який може розкладати нафту і одночасно перетворити продукти її розпаду на метан та інші газоподібні вуглеводні при температурі вище 50 °С. Мікроби назвали Methanoliparia.

Археї видобувають енергію з довгих ланцюжків граничних вуглеводнів, які не становлять особливої ​​цінності при переробці нафти. Крім того, вони можуть розкладати ароматичні та циклічні вуглеводні, що недоступно для всіх інших «нафтовиробних» мікробів.

"Аналіз геному показав, що подібна "всеїдність" була пов'язана з тим, що археї розкладають вуглеводні за допомогою раніше невідомого ланцюжка ферментів", - йдеться в науковій статті.

Ласо-Перес та його колеги сподіваються, що подальші досліди допоможуть адаптувати мікробів для виробництва біологічних аналогів природного газу та вилучення залишків вуглеводнів із виснажених нафтових родовищ.