2021-12-24

Державна екологічна інспекція звернулася до суду із протоколом про порушення посадових обов’язків

До Херсонського міського суду Херсонської області надійшов адміністративний протокол, зі змісту якого вбачалося, що в порушення ч.2 пп.4 п. 3 ч. 2 ст. 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» об`єкт підприємства АЗС м. Херсон здійснював господарську діяльність за відсутності висновку з оцінки впливу на довкілля та дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами; встановлено газовий модуль.

Дії посадової особи, згідно протоколу, було кваліфіковано за ч. 1 ст. 164 КУпАП, а саме: провадження господарської діяльності без одержання документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди).

У судовому засіданні сторона відповідача заперечувала проти притягнення посадової особи АЗС до адміністративної відповідальності, посилаючись на те, що до посадових його обов`язків не входить виконання заходів, зазначених у протоколі про адміністративне правопорушення. Крім того, підприємство є лише орендарями, всі роботи по влаштуванню було здійснено попереднім власником. На момент перевірки газовий модуль на АЗС не працював, що виключало експлуатацію даного об`єкта та кваліфікацію адміністративної відповідальності за ст. 164 КУпАП.

Суд, заслухавши учасників процесу, вивчивши матеріали справи, дійшов до висновку про відсутність складу адміністративного правопорушення в діяннях посадової особи АЗС, про що була прийнята відповідна постанова, а справу було закрито за відсутності складу діяння.