2021-12-24

До Держгеонадр звернулися в судовому порядку з приводу поновлення спецдозволу № 4038

ПАТ «Микитівський Гранкар’єр» звернулось до Миколаївського окружного адміністративного суду із позовом до ДСГНУ що містив вимоги визнати протиправною бездіяльність Служби щодо поновлення дії спеціального дозволу на користування надрами № 4038 (видобування піску в якості сировини, придатної для виробництва важких і щільних бетонів та дорожнього будівництва) від 04.10.2006 ; зобов`язати Службу поновити дію спеціального дозволу; скасувати неправомірні накази. 
 
В обґрунтування позовних вимог Товариство, зокрема, вказало, що Служба протиправно відмовляла позивачу у поновленні дії спеціального дозволу, при тому, що, на думку Товариства, для такого поновлення були наявні достатні підстави. 
 
У відзиві Служба просила відмовити у задоволенні позову, зазначила, що позивач не виконував зобов`язання, що були встановлені невід`ємною частиною спеціального дозволу на користування надрами угодою про умови користування надрами з метою видобування корисних копалин. На думку відповідача, позивач як суб`єкт користування надрами повинен періодично проводити геолого-економічну оцінку ділянки надр, яка є невід`ємною частиною державної експертизи природних копалин. Відповідач також вказав на відсутність у нього правових підстав для скасування наказів, оскільки причини, що призвели до зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами, позивач не усунув. 
 
На підставі Кодексу адміністративного судочинства України суд розглянув справу в порядку письмового провадження та дійшов до висновку про необхідність задоволення позову ПАТ «Микитівський Гранкар’єр», і вирішив:
 
1) Адміністративний позов ПАТ «Микитівський Гранкар’єр» до ДСГНУ задовольнити повністю;
2) Визнати протиправним та скасувати виданий ДСГНУ наказ № 5 в частині зупинення дії спеціального дозволу № 4038;
3) Визнати протиправним та скасувати виданий ДСГНУ наказ № 132 в частині відтермінування зупинення дії спеціального дозволу № 4038;
4) Визнати протиправною бездіяльність ДСГНУ, що полягала у непоновленні дії виданого спеціального дозволу № 4038;
5) Зобов`язати Службу поновити дію спеціального дозволу № 4038 шляхом видання відповідного наказу та зобов`язати внести інформацію про поновлення до електронної інформаційної бази даних спеціальних дозволів на користування надрами.
6) Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Держгеонадр на користь ПАТ «Микитівський Гранкар’єр» судовий збір у сумі 6 тис 306 грн.