2021-12-29

У 2022 році пропозиція нафти перевищить попит

Рік, що минає, був вдалим для всіх виробників нафти, оскільки група ОПЕК+ ефективно контролювала світові ринки, підтримуючи баланс попиту та пропозиції, а також досягнувши скорочення світових комерційних запасів нафти. У 2022 році ситуація може змінитися, прогнозує Arab News.

Наступного року ситуація визначатиметься такими факторами, як вплив COVID-19 та його варіантів на економіку та попит, скорочення резервних потужностей підписантів угоди ОПЕК+ та нездатність деяких із них виконати свою квоту на видобуток. Крім того, на ринок впливатимуть зростання видобутку в країнах, що не входять до ОПЕК (особливо у США та Бразилії), вивільнення стратегічних запасів нафти в кількох державах, скорочення інвестицій у розвідку та видобуток, ризик збоїв у нафтовій галузі Лівії та перебіг ядерних переговорів з Іраном.

Більшість зростання пропозиції у середньостроковій перспективі пов'язані з проєєктами, затвердженими до пандемії. Зусилля щодо енергетичного переходу також вплинуть на ринок у середньостроковій перспективі через недостатнє інвестування, що підвищить волатильність цін.

Однак у другій половині 2022 року попит зросте, що буде зумовлено активнішим відновленням світового попиту на авіагас. У той час як Близький Схід, Азія та Латинська Америка перевершать рівень споживання у 2019 р., відновлення в Європі та США відставатиме.

Ризики, як і раніше, зосереджені на вплив варіанта Omicron, обмеженнях ланцюжка поставок, траєкторіях інфляції, геополітиці та політиці центральних банків.

Галузеві експерти вважають, що пропозиція перевищить попит, і профіцит знову зростатиме. Ось чому рівень цін Brent, ймовірно, знизиться до середніх $71/бар.

В останні кілька тижнів геополітичні ризики пропозиції були затьмарені вивільненням сировини зі стратегічного нафтового резерву (SPR) США та підвищенням видобутку країнами ОПЕК+ на 400 тис. б/д у січні. Наступне засідання ОПЕК+, на якому буде визначено виробничу політику на лютий 2022 р., призначено на 4 січня.

Загалом короткострокові настрої не підтримують різких рухів цін нагору, натомість тиск на ціни посилюється.