2021-12-29

Три громади Дніпропетровщини затвердили програми економічної диверсифікації вугільних регіонів

На Дніпропетровщині три вугільні громади одними з перших в Україні затвердили Програми економічної диверсифікації і визначили пріоритети розвитку на найближчі роки. Програми розробили представники органів самоврядування разом з активними мешканцями, профспілками та підприємцями за підтримки експертів зі стратегічного планування, залучених ДТЕК Енерго.

Робочі групи у трьох шахтарських громадах – Миколаївській, Петропавлівській та Першотравенській дослідили всі наявні ресурси регіону, проаналізували можливі напрямки розвитку та винесли свої пропозиції на розгляд мешканців. До програми розвитку включили заходи на перші три роки, розрахунки необхідних коштів та перелік можливих джерел фінансування.

Громади розробили профіль і сценарій розвитку. Для залучення коштів зробили інвестиційні паспорти українською та англійською мовами. Створили трифакторну модель інвестицій: скільки грошей потрібно інвестувати у кожний проєкт, які робочі місця за них можна відкрити, і які надходження до місцевих бюджетів від них варто очікувати.

Наприкінці 2020 року шахтарське Добропілля у Донецькій області за підтримки ДТЕК Енерго стало першим з вугільних регіонів, який почав йти по шляху економічної диверсифікації. Координаційна рада з питань сталого енергетичного розвитку і справедливої трансформації при Добропільському міськвиконкомі прийняла до реалізації Програму економічної диверсифікації Добропільської ОТГ в умовах «зеленого переходу».

Наразі в Україні майже 70 мономіст залежать від індустрії теплової генерації. Це 1,3 млн робочих місць, 60% надходжень до бюджету формують саме вугільні підприємства.