2021-12-29

Проєкт «Видобування пісків Безлюдівського родовища» призупинено

На Харківщині, неподалік Безлюдівки, планували вдвычырозширити старий піщаний обводнений кар’єр, вирубивши понад два квартали лісу. Проте Міндовкілля відхилило зввт з ОВД проєкту «Видобування пісків Безлюдівського родовища». Про це повідомляє UNCG

Серед порушень у звіті виділялися наступні: 

– Планована діяльність не передбачала заходів збереження середовища існування та умов розмноження тварин, збереження шляхів міграції тварин.

– Звіт не містив досліджень впливу на Смарагдову мережу, на території сайту «Нижня частина долини річки Уди», де б виконувалась планована діяльність.

– Звіт не містив даних щодо впливів діяльності на ліси, розташовані навколо родовища.

– Розробники вказували на шкоду, що буде заподіяна тваринному світу водойми внаслідок планованої діяльності.

– У Звіті наводилися дані щодо шумового забруднення від планованої діяльності. 

– У Звіті відсутня інформація про провдення досліджень впливу на види флори та фауни (в тому числі видів Червоної книги України та Резолюції 6 Бернської конвенції), що зустрічаються на території планованої діяльності, а також рослинних і тваринних угруповань.

– Згідно з супутниковими знімками, поруч із зоною, на яку планували розширити кар’єр, розташовані рекреаційні об’єкти (пляжі та зони відпочинку). Необхідно було оцінити впливи планованої діяльності на ці об’єкти та на соціальне середовище. Але цього зроблено не було.

Окрім цього, діяльність могла призвести до значних змін у гідрології території: річка Студенок просто б перестала текти природним руслом і переносила б воду до річки Уди через територію кар’єру.