2021-09-23

Триває наймасштабніша в Україні акція з захисту лелек

На початку вересня ДТЕК Мережі запустив еколого-просвітній проєкт #Лелеченьки – наймасштабнішу акцію із захисту лелек в Україні. Про це повідомляється на сайті компанії.

Комунікаційна кампанія проєкту стартувала з представлення відеоробіт дітей на тему захисту лелек, біорізноманіття та довкілля в цілому.

Наразі триває встановлення рекордної кількості платформ для гнізд лелек на лініях електропередачі в Одеській, Дніпропетровській та Київській областях.

«За оцінкою вчених-орнітологів понад 50% популяції лелек живе на лініях електропередачі. Це пов'язано з багатьма факторами, і, перш за все з тим, що природних гніздівель для лелек стає все менше. Оскільки змінилися конструкції дахів на будинках, де раніше селилися лелеки, птахи поступово почали обирати для свого помешкання опори ліній електропередачі», - зазначає Олена Потапенко, головний еколог ДТЕК Мережі. 

Та таке гніздування загрожує птахам та людям. Гнізда лелек на вузькій опорі не витримують власної ваги та обриваються на лінії електропередачі. Самі птахи травмуються та гинуть, а люди лишаються без електроенергії через так прикрі випадки. Переносити гнізда на спеціальні захисні платформи вперше почали ще у 70-80 роках 20 сторіччя в Східній Німеччині та багатьох інших країнах Західної та Центральної Європи. В Україні ж першу платформу встановили у 2005 році в Шацькому національному природному парку.

«Працівники компаній з розподілу електроенергії роблять все можливе, щоб убезпечити птахів від ризиків для життя, пов’язаних з тим, що їхні гнізда розміщуються на електричних опорах. Щоб захистити птахів від ураження струмом, ми виготовляємо та встановлюємо спеціальні платформи для гнізд білого лелеки», - зазначає Олена Потапенко, головний еколог ДТЕК Мережі:.

Захисні платформи енергетики виготовляють власноруч за спеціальною схемою, що була розроблена Західноукраїнським орнітологічним товариством разом із природознавчим музеєм НАН України.