2021-09-23

Голова Держгеонадр провів робочу зустріч із японськими інвесторами

Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах провів робочу нараду з головою представництва Marubeni Corporation в Україні Ашітані Ясухіро. Ініціаторами зустрічі виступили іноземні партнери.

Під час зустрічі гості повідомили, що корпорація цікавиться можливостями для «зелених» інвестицій в Україні та сировиною для виготовлення батарей для електрокарів та електроніки. Йдеться про ділянки надр із покладами літію, кобальту, нікелю, графіту, флюориту. Вони розглядають можливість інвестувати в розробку мінеральної сировини в Україні шляхом участі в аукціонах.

Роман Опімах презентував Інвестиційний атлас надрокористувача, що містить вакантні для придбання на аукціонах об’єкти з покладами критичної сировини.

«Ми підготували описову інформацію про ділянки надр, вказали координати, площу, місце розташування, геологічну інформацію, ресурсну базу, – повідомив Роман Опімах. – Відсканували та виклали у відкритий доступ на безкоштовній основі всі звіти, що належать державі, а також перелік приватних. Тобто створили data-room для всіх об’єктів з покладами критичної сировини, які пропонуємо для придбання шляхом участі в аукціонах».

Під час зустрічі очільник Служби Роман Опімах ознайомив гостей із діючим Законом «Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями».

Голова Держгеонадр ознайомив інвесторів з можливістю входження в уже діючі проєкти з надрокористування «farm-in». Умовою є придбання частки компанії, яка є ліцензіатом. Такий механізм може бути цікавим підприємствам, які не розробляють ділянки через брак коштів та технологій, а міжнародний партнер запропонує капітал і досвід.

Іноземні партнери, у свою чергу, поділилися досвідом ведення міжнародних проектів. Гості відзначили, що за останні роки в Україні відбулися прогресивні зміни у використанні технологій та застосуванні кращих міжнародних практик у галузі надрокористування. Також колеги позитивно оцінили відкритість та орієнтованість на залучення інвестицій Служби.