2021-09-07

Судовий спір за справою №380/10072/20 вирішив Львівський ОАС

ТОВ «Рівненерудпром» звернулося до Львівського адмінсуду із позовом до Державної служби геології та надр України, у якому просило визнати протиправною відмову ДСГНУ у зобов`язанні видати позивачу спеціальний дозвіл на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою надр покладів бурштину на ділянці «Антонівка» у Володимирецькому районі Рівненської області. Також просило зобов`язати Держгеонадра укласти з ТОВ «Рівненерудпром» угоду про користування надрами на зазначеній ділянці.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначав, що звернувся до відповідача із заявою на отримання спеціального дозволу. Однак, протягом встановленого законодавством строку, від ДСГНУ не було надано жодної відповіді на заяву. Тому ТОВ «Рівненерудпром» вважало це рішення ухваленим з підстав принципу мовчазної згоди. Позивач вказував, що таким чином, відповідачем було порушено вимоги Порядку №615.

ДСГНУ проти позовних вимог заперечувала. Зокрема, зазначила, що заява була повернута, та позивачеві відмовлено у видачі спеціального дозволу.

Суд, встановивши всі обставини справи, вирішив наступне:
1. Позов задовольнити частково.
2. Визнати протиправною відмову Державної служби геології та надр України;
3. Зобов`язати ДСГНУ видати ТОВ «Рівненерудпром» зазначений у предметі позову спеціальний дозвіл;
4. У задоволенні позовної вимоги про зобов`язання ДСГНУ укласти з ТОВ «Рівненерудпром» угоду про користування надрами, а саме: покладів бурштину на ділянці "Антонівка" у Володимирецькому районі Рівненської області у відповідності до заяви поданої від 09.03.2016. відмовити;
5. Стягнути на користь ТОВ «Рівненерудпром» судовий збір в сумі 2102,00 грн.