2022-02-15

Суд встановив необхідність залишення спецдозволів надрокористувачу

До Рівненського окружного адміністративного суду надійшов позов Державної служби геології та надр України до ТОВ з іноземними інвестиціями «КЛМ Енерго-Інвест» в якому позивач просив суд: припинити право користування надрами шляхом анулювання спеціального дозволу на користування надрами №5237 від 03.12.2020 р. (видобування торфу і торф`яних добрив та палива, строком на 20 років) та №5238 від 03.12.2020 р. (видобування торфу для виробництва добрив для внесення в ґрунт торф`яних компостів та палива).

Позовна заява була обґрунтована тим, що ДСГНУ неодноразово виносилися накази про зупинення дії спеціальних дозволів на основі приписів про порушення законодавства у сфері надрокористування, однак, їх умови відповідачем не виконувалися, що і стало приводом для звернення до суду на підставі статті 11 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» в частині не допуску до перевірки.

Відзив ТОВ з іноземними інвестиціями «КЛМ Енерго-Інвест» на позовну заяву був обґрунтований тим, що в матеріалах справи відсутні акти перевірки, в яких були зафіксовані порушення відповідачем чинних стандартів, правил, норм виконання робіт, пов`язаних із користуванням надрами, не використання надр відповідно до цілей, для яких їх було надано, та не дотримання вимог, передбачених дозволом та Угодою.

Зазначено, що становлення таких порушень можливе лише в ході проведеної перевірки, результати якої відображаються в акті, за наслідками її проведення, що підтверджує невиконання умов користування надрами. А оскільки фактично перевірки проведено не було, позивачем не підтверджено наявності порушень у сфері використання надр. Крім того зазначив, що відповідач не був проінформований про факт проведення перевірки, виявлені порушення та спосіб їх усунення. За таких підстав просив у позові відмовити.

Суд встановив неправомірність доказів Держгеонадр та вирішив відмовити Службі у задоволення позовних вимог.