2022-02-15

Питання неподання геологічної звітності надрокористувачем досліджене судом

Державна служба геологія та надр України звернулась до Кіровоградського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просила припинити право користування надрами шляхом анулювання спеціального дозволу № 4616 від 18 грудня 2007 року, наданого ПрАТ "КГК".

Позовні вимоги було обґрунтовано тим, що особливими умовами Спеціального дозволу № 4616 від 18 грудня 2007 року передбачено, що надрокористувач зобов`язаний подавати щорічну звітність перед ДНВП «Геоінформ України» про стан запасів корисних копалин за формою 5-гр. Проте, ніяких відомостей/повідомлень не надходило, а тому позивач вважав, що  всі підстави для анулювання спеціального дозволу на користування надрами на підставі статті 26 Кодексу України про надра. Відтак, позивач просив суд вимоги задовольнити в повному обсязі та припинити право користування надрами шляхом анулювання спеціального дозволу на користування надрами від 18.12.2007 №4616.

Відповідач у встановлений судом строк відзив на позов не надав.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд вирішив анулювати зазначений спецдозвіл для підприємства на підставі правомірних доказів Держгеонадр.