2022-02-15

Штучний інтелект вказав на позаземні об'єкти в Антарктиді

Дослідники з Делфтського технологічного університету (Королівство Нідерланди) вперше склали карту скарбів, використавши можливості штучного інтелекту. Моделювання допомогло визначити в Антарктиді приблизно 300 тисяч місць, де можуть знаходитися метеорити, що впали на Землю.

Вчені вперше використали штучний інтелект для створення свого роду карти скарбів. Спочатку було проведено так зване машинне навчання - у модель дослідники завантажили дані про відомі метеорити, знайдені в Антарктиді.

Крім того, модель врахувала дані супутникових спостережень за температурою, швидкістю руху льоду, поверхневим покривом та ландшафтом. Проаналізувавши отриманий масив даних, штучний інтелект видав прогноз – він вказав на ділянки, де метеорити можуть бути знайдені з високим ступенем ймовірності.

За словами Вероніки Толленаар, яка керувала дослідженням, "карта скарбів" може бути точною на 80 відсотків. Необхідність її створення автори роботи пояснюють тим, що збирання метеоритів в Антарктиді – це фізично важка та небезпечна робота. Загалом штучний інтелект допоміг нанести на карту понад 300 тисяч місць, де, можливо, є метеорити.

"Ми виявили кілька районів, що ніколи не відвідувалися, багатих метеоритами, які знаходяться відносно близько до дослідницьких станцій", - зазначив учасник дослідження Стеф Лермітт.