2022-02-15

Дрони зі штучним інтелектом навчилися виявляти морське сміття

Вчені Університету штату Орегон за участю Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA) запропонували систему, здатну виявляти та ідентифікувати морське сміття. Це серйозна проблема як у відкритому морі, і на березі, куди його викидають хвилі.

Призначений цій темі дослідницький проект стартував у червні 2020 року, і триватиме він до травня 2022 року. Як вихідні дані вчені взяли записи, зняті на береговій лінії техаського міста Корпус-Крісті - відео записувалося як наземним оператором, так і фахівцями на борту гелікоптера берегової охорони на стандартній для польоту дронів висоті. Ключовим елементом рішення стала поляриметрична камера, що фіксує різницю в кутах поляризації світла, що відбивається від зовнішніх об'єктів.

База відеозаписів використовувалася для навчання системи штучного інтелекту: як з'ясувалося, природні об'єкти на зразок каміння та трави відображають поляризоване світло не так, як предмети із синтетичних матеріалів. Решта — справа техніки. Дрони в автономному режимі патрулюватимуть берегову лінію, наносячи на карту місця скупчення викинутого на берег сміття, щоб робітники знали, куди їм слід прямувати для подальшого розчищення. Система вже пройшла випробування на пляжах штату Орегон, а наступного літа NOAA вже планує навчити співробітників принципам роботи з нею.