2020-12-17

Суд відмовив визнати незаконним спецдозвіл, отриманий «Укргаздоб» від 12 квітня 2016

Харківський господарський суд відмовив прокурору в скасуванні незаконно отриманого завдяки Державній службі геології та надр України спецдозволу «Укргаздоб» власника АТБ Геннадія Буткевича.

Про це пише портал Наші гроші.

22 березня 2016 року Держгеонадра провели Аукціон з продажу спецдозволу на користування ділянкою надр Південно-Кисівської нафтогазової площі на Харківщині, який розіграли між собою дві компанії: «Нафтогазенергопром» та «Укргаздоб».

"Укргаздоб" одержали перемогу, запропонувавши найбільшу ціну – 3,6 млн грн. 12 квітня 2016 року «Укргаздоб» отримало 20-річний спецдозвіл (№ 4761) на вивчення з подальшою промисловою розробкою Південно-Кисівської площі, де можна видобувати нафту та газ.

OilPoint зазначає, що пакети аукціонної документації для участі в конкурсі, компанії отримали не до, а через кілька днів після завершення аукціону та визначення переможця, що виключає можливість отримання інформації щодо ділянки надр, без якої важко оцінити перспективність площ та неможливо підрахувати їх прогнозні запаси.

13 квітня 2016 року «Ютекснафтогаз» подало до Антимонопольного комітету заяву про змову між учасниками аукціону.

23 серпня 2018 року, було прийняте рішення, яке підтвердило факт змови. «Нафтогазенергопром» та «Укргаздоб» було оштрафовано на 40,3 тис. грн та 26,6 тис. грн. відповідно. 

Через два роки після рішення АМКУ, 18 серпня 2020 року, Дергачівська місцева прокуратура Харківської області подала позов проти Держгеонадр та «Укргаздоб» щодо визнання недійсними результатів аукціону, спецдозволу та угод. Держгеонадра у відгуку, поданому 10 вересня 2020 року, наполягало на тому, що вказаний договір не суперечить інтересам держави, аукціон проведений законно, а дозвіл – дійсний. І взагалі прокурор не має права звертатись з позовом без з’ясування у Держгеонадр причин, з яких вони не звернулись з таким позовом до суду.

В підсумку державний орган попросив суд відмовити прокурору в задоволенні позову.

Суддя Господарського суду Харківської області І. Жигалкін розглядав справу півроку та в підсумку 24 листопада 2020 року відмовив у його задоволенні. Суд зазначив, що прокурором не доведено наявність у Держгеонадра та «Укргаздоб» умислу на укладення договору про продаж спецдозволу саме з метою, яка завідомо суперечить інтересам держави і суспільства.

До 23 грудня 2020 року Дергачівська місцева прокуратура може оскаржити це рішення до Східного апеляційного господарського суду Харківської області. 

Детальныше за посиланням