2020-12-17

Канада представила водневу стратегію

Канада представила свою давно обговорювану водневу стратегію. Про це повідомляє Reuters.

Уряд закликав інвесторів стимулювати зростання сектора "чистого" палива, вартість якого може скласти 50 млрд канадських доларів ($ 39,2 млрд). Розвиток сектора допоможе досягти нульових викидів до 2050 року. 

Міністр природних ресурсів Шеймус О'Реган сказав, що Канаді будуть потрібні короткострокові інвестиції в розмірі від 5 до 7 млрд канадських доларів (C $) для розвитку водневої промисловості. Він пообіцяв не виділяти на ці цілі нових федеральних коштів, проте минулого тижня уряд оголосив про заснування інвестиційного фонду в розмірі C $ 1,5 млрд для низьковуглецевого палива, включаючи водень.

Канада є четвертим за величиною виробником нафти в світі, і її енергетичний сектор сильно постраждав від різкого падіння попиту в результаті пандемії COVID-19.

Так званий «блакитний» водень, отриманий з природного газу, із викидами вуглецю, що зберігаються, є потенційно позитивним поворотним моментом для нафтових компаній, що наразі переживають счкладні часи. Однак критики кажуть, що «блакитний» водень рівносильний субсидії на викопне паливо. Екологічні групи хочуть, щоб пріоритетом для канадського уряду став «зелений» водень, який отримують з використанням відновлюваних джерел електроенергії.

Представник міністра енергетики і природних ресурсів Квебека повідомила, що з провінцією, яка володіє багатими гідроенергетичними ресурсами і потенціал стати великим виробником «зеленого» водню, консультації по федеральному плану не проводились, і Квебек розробляє власну водневу стратегію.

Федеральний міністр навколишнього середовища і зміни клімату Канади Джонатан Уілкінсон заявив, що навіть «блакитний» водень знизить викиди. Також зазначено, що "блакитний водень" не є субсидією на викопне паливо.