2020-12-17

ДТЕК про перспективи України стати лідером декарбонізації у Східній Європі

Під час американо-української бізнес конференції «Україна у Вашингтоні та за його межами: розвиток і партнерство через інновації та реформи» Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко зазначив, що Україна має всі шанси стати лідером декарбонізації в Східній Європі, якщо завершить реформу енергетичного сектора та створить стабільне і прозоре регуляторне середовище, що сприятиме інвестиціям. 

У повідомленні пресслужби компанії зазначається, що ДТЕК поставила собі мету стати вуглецево-нейтральною компанією до 2040 року.

На думку Тімченка озвиток відновлюваних джерел енергії в Україні значно пришвидшиться, якщо влада відмовиться від ручного управління енергетикою, дозволяючи ринковим механізмам працювати в повну силу на вільному конкурентному ринку електроенергії. 

Технічні перешкоди можна подолати за рахунок інновацій і сучасних технологій. Наприклад, поновлювані джерела енергії обмежені нестачею маневрових потужностей, але сьогодні це питання можуть вирішити високоманеврові двигуни, газотурбінні установки, малі модульні ядерні реактори і системи зберігання енергії, вважає М. Тімченко.

«Сьогодні воднева технологія тільки вступає в етап масового застосування, тому зараз немає готових сценаріїв розвитку, адже всі експериментують, вчаться, і Україна в тому числі. Але очевидним залишається те, що розвиток водневих технологій сприятиме декарбонізації енергоємних галузей і їх майбутньому конкурентному позиціонуванню при переході до нейтральної вуглецевої економіки», - підкреслив директор з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе.