2021-05-11

Сонячна енергетика поки не гарантує американцям робочі місця

В рамках планів президента США Джо Байдена з декарбонізації економіки США для сонячної енергетики буде потрібно 900 тисяч працівників, але експерти ставляться до даних оцінками скептично. 

Кількість робочих місць в сонячній енергетиці США в минулому році скоротилася на 7 %, до 231,5 тисячі осіб, повідомляє в своєму річному звіті галузева асоціація Solar Energy Industries Association.

Причиною зниження зайнятості стало значне підвищення продуктивності праці. Через перехід до онлайн-продажу і збільшення середнього розміру проєктів продуктивність праці в сонячній енергетиці на ринках житла і комунальних послуг зросла на 19 % і 32 % відповідно.

Проте Ебігейл Росс Хоппер, президент американської Асоціації підприємств сонячної енергетики, вважає, що скорочення робочих місць в галузі - це тимчасове явище, вже в цьому році, за її словами, очікується зростання зайнятості.

Максимальну кількість робочих місць в сонячній енергетиці США було зафіксовано в 2016 році, незадовго до того, як було введено загороджувальні тарифи на сонячні панелі іноземного виробництва, що призвело до підвищення цін. Однак тепер стверджується, що в рамках планів з декарбонізації економіки США для сонячної енергетики буде потрібно 900 тисяч працівників. Експерти, які налаштовані скептично, відзначають, що робота в сонячній енергетиці наразі оплачується нижче, ніж в нафтогазовій галузі, а інтереси працівників в цій галузі в меншій мірі представлені профспілками.