2021-05-11

Міністерство енергетики реформуватиме вугільну промисловість до кінця десятиліття

Заступник міністра енергетики України з питань євроінтеграції Ярослав Демченков заявив, що реформу вугільної промисловості, під час якої частина державних шахт будуть передані компанії «Центренерго» і приватизовані разом з нею, планують завершити до 2030 року. Про це повідомляє OilPoint.  

За словами Демченкова наразі на підконтрольній території розташовані 33 державні шахти. Сутність реформи за словами Демченкова полягає у тому, щоб з 33 державних шахт, які  наразі розміщено на підконтрольній територі, частина передати «Центренерго» і приватизувати разом з ним, а іншу частину шахт - приватизувати. 

«Це ті, у яких є перспективні пласти вугілля, і ще кілька десятиліть там можна видобувати вугілля. Ми постараємося знайти для них інвестора», – уточнив Демченков. При цьому шахти, які визнано неперспективними для інвесторів, будуть передані уряду.

«Ми будемо готувати ці шахти до ліквідації, ми будемо спільно думати, яким чином залучати кошти. Крім інвестицій, у нас є міжнародно-технічна допомога. У минулому році ми підписали з Німеччиною договір про енергетичне партнерство, який передбачає, що Німеччина допомагатиме Україні в здійсненні справедливої ​​трансформації вугільної галузі», – зазначив заступник міністра.