2021-05-11

Два турецьких бурових судна вийшли в Чорне море на родовище «Сакар’я»

Відразу два турецьких бурових судна вийшли в Чорне море на відкрите в минулому році родовище газу. Про це повідомляє OilPoint, посилаючись на дані сервісу відстеження судів MarineTraffic.

Глибоководне родовище «Сакар’я» в турецькій економічній зоні Чорного моря розташоване приблизно в 100 милях від берега. На родовищі знаходиться «Фатіх», який місяць бурить свердловину Amasra-1. Наразі до нього доєдналося бурове судно «Кануні». Скоро до робіт в Чорному морі приступить і сейсморозвідувальне судно Barbaros Hayreddin Paşa. Воно вже знаходиться в чорноморському порту Філіос. Туреччина проводить дослідницькі роботи, як доставляти газ на берег. 

Анкара планує, що перший газ з родовища символічно надійде турецьким споживачам під час святкування 100-річчя республіки в 2023 році. Протягом найближчих років на родовищі з оціночними запасами в 405 млрд кубометрів планують пробурити 10 свердловин. Всього їх планують близько 40 одиниць до 2028 року. У перші роки видобуток складе 5-10 млрд кубометрів, а до 2025 року планують вийти на 15 млрд. Це – третина споживання газу в Туреччині в останні роки.