2020-12-21

Shell може отримати додатковий екологічний податок

Концерн Shell, один зі світових лідерів енергетичного сектора, постане перед судом у Гаазі по знаковій справі, яка може змусити нафтові компанії скоротити вуглецевий слід. На заключному слуханні справи, порушеної голландським відділенням екологічної організації «Друзі Землі» (Milieudefensie), буде, як очікується, прийнято рішення, яке спонукає європейських колег Shell активізувати боротьбу з глобальним потеплінням. 

Протягом двох тижнів судових розглядів адвокати Milieudefensie доводили, що Shell порушує права людини, видобуваючи викопне паливо і підриваючи мету Паризької угоди з підтримки температури нижче 1,5 градусів Цельсія. Shell, в свою чергу, говорить, що концерн грає свою роль у вирішенні проблеми зміни клімату, яка може бути вирішена тільки шляхом співпраці, а не судового розгляду.

На думку Milieudefensie виробник нафти, на частку якого припадає 1,2% викидів вуглекислого газу в усьому світі, відіграє системну роль в глобальному потеплінні, йдеться в повідомленні групи.

Milieudefensie сподівається, що рішення на її користь може стосуватися інших виробників викопного палива.

Примітно, що Milieudefensie домагається не грошової компенсації, а істотної зміни курсу компанії на боротьбу зі зміною клімату, що, на думку нафтовиків «дуже тривожний симптом». Якщо антивуглецева повістка перейде з суспільно-політичної площини в юридичну, то це може спричинити мита і додаткові податки.