2020-12-21

Проведено перше засідання оновленого складу Багатосторонньої групи ІПВГ

14 грудня відбулося перше засідання оновленої Багатосторонньої групи з імплементації Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (ІПВГ). Про це повідомляє UAEITI. 

У засіданні взяли участь Вікторія Гнатовська (директор Директорату з питань формування енерго- та ресурсоефективної політики), Олеся Нехорошко (голова Національного секретаріату ІПВГ в Україні), Світлана Мізіна (радник проєкту Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) в Україні), члени Багатосторонньої групи ІПВГ, а також представники ТОВ «Ернст енд Янг Аудиторські послуги», ГО «Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля», ПрАТ «Нафтогазвидобування», Національної асоціації добувної промисловості.

Відповідно до Положення про багатосторонню групу ІПВГ, затвердженого наказом Міненерго від 08.09.2020 № 580, а також за результатами відкритих зборів проведених 1-2 грудня 2020 року і пропозицій отриманих від центральних органів виконавчої влади, Міненерго наказом  від 04.12.2020 № 794 затвердило склад багатосторонньої групи ІПВГ  за участі представників Міненерго, Міндовкілля, ДПС, Держгеонадра,  а також представників  від видобувних компаній  – НАК «Нафтогаз України», АТ «Укргазвидобування», ТОВ «Велта», АТ «Укрнафта» і представників від  громадських організацій –  «Діксі груп», «Агенції розвитку та співробітництва», «Нова енергія», Міжнародного фонду «Відродження».

Під час засідання розглянули питання стосовно впровадження онлайн-платформи ІПВГ та проєкти звітів ІПВГ за два попередні роки (2018 і 2019), підготовлені незалежним адміністратором ТОВ «Ернст енд Янг аудиторські послуги» за результатами аналізу отриманої інформації і звірки платежів у сфері добування кам’яного вугілля; сирої нафти; природного газу; добування руд заліза; руд титану;  руд марганцю, транспортування нафти та газу. Також у звітах представлена  загальна інформація у сфері видобутку глин, піску та щебню, - повідомляє UAEITI. 

Онлайн-платформа електронного звітування надає громадськості доступ до інформації щодо діяльності компаній у видобувних галузях та платежів, що отримує Уряд України від їх діяльності.  

Також повідомляється, що під час засідання було обрано заступника голови Багатосторонньої групи ІПВГ – Олену Павленко,  президента ГО «Діксі груп» і секретаря – Володимира Кушіля, начальника Сектору взаємодії з центральними органами влади АТ «Укргазвидобування».