2021-11-26

Саудівська Аравія та РФ наполягають на зниженні нафтовидобутку

Рішення адміністрації США про найбільший в історії продаж нафти зі стратегічного резерву палива, до якого приєдналися Китай, Індія, Японія та Південна Корея, викликало гостру реакцію країн-виробників нафти, які не бажають розлучатися з цінами близько 80 доларів за барель. Про це повідомляє OilPoint

Країни ОПЕК+ розглядають можливість перегляду планів з нарощування видобутку та постачати менше барелів, ніж планувалося, у відповідь на спроби ключових споживачів «чорного золота» збити «температуру» на ринку. Зокрема, Росія та Саудівська Аравія виступають за те, щоб змінити графік повернення ринку поставок, урізаних під час пандемії. Проти виступають Об’єднані Арабські Емірати, які вимагали та домоглися перегляду персональних квот, погрожуючи вийти з угоди, якщо ліміт на видобуток для країни не буде підвищено.

Технічний комітет бачить ризики надлишку пропозиції обсягом 2,3 млн барелів на день у січні і 3,7 млн ​​- у лютому. Рішення про продаж стратегічних барелів в ОПЕК вважають невиправданим і таким, що не відповідає реаліям ринку.