2021-11-26

Німецька коаліція взяла курс на 80 % ВДЕ

Соціал-демократична партія Німеччини, Вільна демократична партія та «зелені» оголосили про завершення переговорів щодо створення нового уряду країни. Однією з перших його декларацій стало підтвердження курсу на розширення використання відновлюваних джерел енергії, яке стане для наступників Ангели Меркель ключовим проєктом.

У заяві коаліції сказано, що Німеччина розраховує поетапно відмовитися від вугілля до 2030 року, на вісім років раніше від початкових планів, збільшивши частку ВДЕ у структурі генерації до 80 % (попередня мета становила 65 %). Це зобов'язання, запропоноване «зеленими», звучало і раніше. Крім того, до кінця наступного року мають бути закриті три ще діючі в країні АЕС.

Новий уряд розраховує навести свою політику в галузі клімату, енергетики та економіки відповідно до стратегії обмеження глобального потепління рівнем 1,5 градуса, який вважає оптимальним. Водночас, коаліція очікує, що попит на електроенергію в Німеччині зросте до 680-750 ТВт*год до 2030 року, у зв'язку з чим будуть прискорені процеси планування та затвердження проєктів відновлюваної енергії.

Сонячні потужності планується збільшити до 200 ГВт з нинішніх 58,37, а морські вітрові потужності до 30 ГВт з 7,7 ГВт. Крім того, 2 % території Німеччини буде виділено для наземних вітроустановок. Новий уряд також підкреслив необхідність у газовій генерації доти, доки не буде досягнуто мети щодо ВДЕ. Надалі нові газові електростанції планують переобладнати для роботи на кліматично нейтральних газах, таких як «зелений» водень.