2021-12-20

Санаторій звернувся до суду з приводу неправомірного наказу Держгеонадр

До Черкаського окружного адміністративного суду звернулось ПАТ Санаторій «Мошногір`я» з позовною заявою до Державної служби геології та надр України, в якій просило:

- визнати протиправними та скасувати пункти припису щодо усунення порушень вимог законодавства у сфері надрокористування;
- визнати протиправним та скасувати наказ ДСГНУ про зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами №4048 від 18.10.2006, з метою видобування мінеральних підземних вод для використання в лікувальних цілях.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначав, що за результатами проведеної перевірки відповідачем було виявлено порушення вимог законодавства у сфері надрокористування. Позивачем було виконано вимоги щодо порушень, зазначених у пунктах 2, 3, 4 припису. Щодо виконання порушення, зазначеного у пункті 1 оскаржуваного припису, згідно з яким ПАТ Санаторій «Мошногір`я» не отримало висновок з ОВД на видобування корисних копалин Мошногірського родовища мінеральних підземних вод, вказував, що дія Закону про ОВД в цій частині на нього не поширюється, тому обов`язок виконання вказаного порушення був відсутній.

Порушення, зазначене у пункті 5 оскаржуваного припису щодо меж зон санітарної охорони по свердловині №2 позивач вважав необґрунтованим, оскільки погодження не було здійснено через суперечності у законодавстві та відсутність повноважень ДСГНУ на таке погодження.

У зв`язку з відсутністю порушень позивач вважав протиправним наказ в частині зупинення дії спецдозволу №4048.

Відповідач, Держгеонадра, проти позовних вимог заперечив, надавши до суду відзив на позовну заяву, у якому зазначив, що оскаржуваний наказ про зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами прийнятий з підстав, передбачених пунктом 21 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, а саме: неусунення у встановлений строк порушень, зазначених у приписі, та відсутність висновку з ОВД та/або висновку державної екологічної експертизи, і позивач погодився, що вказані порушення не усунув.

Позивач вважав, що не повинен виконувати пункти 1 та 5 припису через те, що ПАТ Санаторій «Мошногір`я, як санаторно-лікувальний об`єкт, було здано в експлуатацію до введення в дію Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», однак обов`язок виконувати вимоги спеціального дозволу на користування надрами виник у позивача з моменту його державної реєстрації.

Позивач зазначив, що «Санаторій «Мошногір`я» мав спеціальний дозвіл на користування надрами, який діяв до 2006 року. У зв`язку зі змінами з 2004 року «Санаторій «Мошногір`я» у 2006 р. отримав спеціальний дозвіл на користування надрами № 4084, який є діючим і на зараз. В зв`язку зі змінами, які відбувались у назві юридичної особи, дозвіл переоформлявся в 2012 та 2019 році, проте його суть залишилась незмінною.

Враховуючи викладене вище позивачем, не було порушено вимоги Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», так як на момент прийняття даного Закону він вже був діючим об`єктом, і мав всі необхідні документи дозвільного характеру.

Дослідивши надані суду письмові докази, суд встановив неправомірність дій Держгеонадр. Відповідно, суд зобов’язав скасувати спірні пункти припису, сам наказ, а також визначив необхідність відповідача сплатити 2270 грн судового збору позивачеві.