2021-12-20

Рівненський ОАС розглянув позов Держгеонадр щодо спецдозволів №5335 та №5336

Державна служба геології та надр України звернулася до Рівненського окружного адміністративного суду з позовом до ТОВзІІ «КЛМ Енерго-Інвест» про припинення користування надрами шляхом анулювання спеціальних дозволів № 5335, № 5336 з метою видобування торфу.

Свої позовні вимоги ДСГНУ обґрунтовувала тим, що в порушення вимог податкового законодавства та обов’язків надрокористувача, підприємство не виконувало обов’язків з рентної плати за користування спецдозволами (мало заборгованість у сумі 3 тис 200 грн), а також не надало звітні баланси запасів корисних копалин за формами 5-гр, 6-гр, 7-гр, за 2019 рік.

Згодом, Держгеонадра вирішила провести перевірку підприємства, однак, посадові особи Служби не були допущені на підприємство. Представник відповідача подав відзив на позовну заяву та просив у задоволенні позову відмовити повністю посилаючись на те, що в матеріалах справи відсутні акти перевірки, в яких зафіксовані порушення ТОВзІІ «КЛМ Енерго-Інвест» чинних стандартів, правил, норм виконання робіт, пов`язаних із користуванням надрами, не використання надр відповідно до цілей, для яких їх було надано, та не дотримання вимог, передбачених дозволом та Угодою. Зазначив, що становлення таких порушень можливе лише в ході проведеної перевірки, результати якої відображаються в акті, за наслідками її проведення, що підтверджує невиконання умов користування надрами. А оскільки фактично перевірки проведено не було, позивачем не підтверджено наявності порушень у сфері використання надр. Крім того зазначив, що відповідач не був проінформований про факт проведення перевірки, виявлені порушення та спосіб їх усунення. Надав документи, що підтверджують сплату заборгованості з рентної плати та подання звітності. З таких підстав просив у позові відмовити.

Розглянувши матеріали справи та оцінивши докази сторін, суд дійшов висновку про неналежність доводів позивача, а також не вбачив у діях ТОВзІІ «КЛМ Енерго-Інвест» порушення законодавства. З цих підстав, у позові Держгеонадрам було відмовлено.