2021-12-20

Держгеонадра звернулися до суду з приводу спецдозволу № 2503

На адресу Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Державної служби геології та надр України до ТОВ "ВУГЛЕСЕРВІС" про анулювання спеціального дозволу на користування надрами № 2503 від 10.08.2001 року (видобування пісків, придатних до виробництва цегли силікатної рядової, придатних в якості компонента в`яжучого для виробництва силікатних каменів, цегли та інших дрібно штучних пресованих виробів та для благоустрою, рекультивації, планування).

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що ТОВ "ВУГЛЕСЕРВІС", у порушення вимог надрового та податкового законодавства, не надало до ДНВП «Геоінформ України» щорічну статистичну звітність за формами 5-гр, 6-гр,7-гр за 2014 рік, та не виконали податкових зобов’язань з рентної плати у розмірі 15 тис 800 грн.

На підставі вищенаведеного Держгеонадра видали наказ та встановили термін усунення порушень.

Згодом, Міненерго надіслало лист до ДСГНУ, в якому просило з метою недопущення припинення видобування вугілля, безперешкодного проходження осінньо-зимового опалювального сезону і забезпечення споживачів теплом та електроенергією, не зупиняти дію спеціальних дозволів на користування надрами державних вугледобувних підприємств.

Донецька обласна ВЦА, у свою чергу, ініціювала розстрочення або відстрочення погашення податкового боргу з метою недопущення зростання соціальної напруги у шахтарських колективах державних вуглевидобувних підприємств. Через певний час, ДНВГІ «Геоінформ України» надіслало лист, у якому вказало, що ТОВ "ВУГЛЕСЕРВІС"; не направили щорічну статистичну звітність за формою 5-гр, 6-гр, 7-гр, за 2020 рік. Також, ДПСУ знову завила, що надрокористувач не виконав податкове зобов’язання.

Держгеонадра знову видали наказ та встановили термін усунення порушень, направивши відповідного листа на адресу відповідача, однак жодної відповіді не отримали.

На підставі вищенаведеного, ДСГНУ просили суд анулювати спецдозвіл № 2503, що судом, з огляду на правомірність доказів Служби, було задоволено.