2021-03-30

Роботизація нафтової галузі призведе до втрати багатьох робочих місць

У звіті, присвяченому впровадженню робототехніки в нафтовій галузі, наголошується, що вже існуючі рішення в області робототехніки можуть до 2030 року замінити сотні тисяч робочих місць в світовій нафтогазовій галузі. Це дозволить скоротити витрати на робочу силу в сфері буріння на кілька мільярдів доларів.

Одним із сегментів, який може отримати найбільшу вигоду від впровадження робототехніки є буріння, тому що воно вимагає великих витрат і включає в себе виконання небезпечних завдань в складних умовах. Роботизовані рішення в цій сфері нещодавно були успішно впроваджені. Роботизовані системи буріння потенційно можуть скоротити кількість робіт, необхідних на буровій установці, на 20-30 %.

Операції з огляду, технічного обслуговування і ремонту (IMR) також ідеально підходять для роботизації і є сегментом, в якому впровадження робототехніки отримало найбільшу популярність в останні роки.

Принаймні 20 % робіт в таких сегментах, як буріння, експлуатаційна підтримка і технічне обслуговування, теоретично можуть бути автоматизовані протягом наступних 10 років, зазначається в доповіді Rystad Energy. Згідно з прогнозами компанії, США можуть скоротити свої кадрові потреби більш ніж на 140 тис. осіб, а Росія - на понад 200 тис. осіб. Канада, Великобританія і Норвегія можуть втратити від 20 тис. до 30 тис. робочих місць кожна.

Однак не всяка діджитализация і роботизація призводять до скорочення робочої сили. Наприклад, Transocean представила переносну систему безпеки, яка подає сигнал тривоги членам бригади, якщо вони підходять дуже близько до бурового обладнання. Якщо член екіпажу як і раніше не витримує безпечної відстані, система відключить устаткування.

Хоча поява робототехніки в нафтогазовій галузі здається неминучою, до її повномасштабного впровадження залишається ще кілька років. Довгострокову надійність робототехніки в складних середовищах, які використовуються на морських платформах, ще потрібно перевірити.