2021-03-30

Чому Азовську ділянку з покладами цирконію зняли з аукціону? - НАДПУ

У середині березня поточного року Держгеонадра України зняли Азовську ділянку з рудопроявами цирконію у Нікольському районі Донецької області з аукціону. Виною цьому на думку Національної асоціації добувної промисловості України (НАДПУ) стали економічні, соціальні та політичні ризики.

Як зазначає Асоціація, попри те, що Азовське родовище було охоплене пошуковими і пошуково-оцінювальними роботами, його ресурси не були апробовані у ДКЗ України, отже, має бути виконано комплекс робіт з розвідки і геолого-економічної оцінки родовища відповідно до сучасних умов та затверджено його запаси у ДКЗ України з оцінкою всіх ризиків розробки. Проінвестувати такі роботи може не кожен. Окрім того досвід з розробки рідкоземельних родовищ в Україні практично відсутній, тому необхідні залучення іноземного капіталу і передові технології. 

Також зазначається, що у ЗМІ неодноразово висвітлювались протести жителів Нікольської ОТГ, які побоюються радіоактивного впливу розробки родовища на навколишнє середовище і відповідно на здоров’я людей. Насправді ж радіоактивність родовища дуже перебільшена громадськістю. Сучасні технології, автоматизація виробництва та сучасне обладнання дозволяють мінімізувати ризики для здоров’я і довкілля, впевнені експерти. Також обов'язковою є процедура ОВД, що визначає умови розробки родовища  відповідно до чинного законодавства. Процедура передбачає громадські слухання і враховує думку місцевого населення.

Експерт Асоціації Марина Малова додоє, що при відповідальному надрокористуванні вигоди розробки родовища для місцевих громад є очевидними. 

Прочитати статтю у повному обсязі можна за посиланням