2021-03-30

Президент Мексики «притискає» приватний сектор в нафтовій сфері

Законопроєкт, що дозволяє уряду Мексики призупинити видачу дозволів на діяльність приватних компаній в нафтовій промисловості, направив в мексиканський парламент президент країни Андрес Мануель Лопес Обрадор, повідомляє OilCapital, посилаючись на ЗМІ.

На думку президента, попередні адміністрації «перекосили» енергетичний ринок на користь ділових інтересів приватного сектора і мали намір розділити національну нафтову компанію Petroleos Mexicanos (Pemex) і енергетичну компанію Comision Federal de Electricidad (CFE). Натомість внесений головою держави законопроєкт передбачає ряд заходів щодо посилення держконтролю над нафтогазовою галуззю, включаючи надання уряду права на припинення видачі дозволів на діяльність в галузі приватним компаніям, якщо ця діяльність може становити загрозу для країни.

Відповідно до законопроєкту, уряд може призупиняти видачу дозволів «в тих випадках, коли передбачається неминуча загроза для національної безпеки, енергетичної безпеки або національної економіки».

Разом з тим, як зазначають ЗМІ, в законопроєкті немає докладних вказівок на те, які обставини можуть вважатися загрозою.