2021-09-17

Пріоритетами Держгеонадр є цифровізація та імпортозаміщення

Україна має відмовитися від імпорту до 2025 року – це ціль загальнодержавної Економічної стратегії. Суттєве збільшення видобутку вуглеводнів у перспективі неможливе без значного нарощування ресурсної бази та покращення її якості за рахунок розвідки та підготовки нових об’єктів. Під час заходу Голова Держгеонадр розповів про наявну ресурсну базу вуглеводнів в Україні, потенціал нарощення запасів, а також нові нафтогазові аукціони.

За останні півтора роки Україна провела величезну роботу в напрямі позбавлення від імпортозалежності. Це старт масштабних вуглеводневих проектів на площі 50 тисяч квадратних кілометрів як на шельфі, так і на суходолі. Також Служба підготувала 50 нафтогазових пропозицій для винесення на електронні торги. Заміщення імпорту вуглеводнів матиме значний позитивний ефект на економічне зростання країни та гарантуватиме її стале енергозабезпечення. 

У надрах нафтогазоносних регіонів України залишаються нерозвіданими близько половини наявних ресурсів, які пов’язані з освоєнням глибоких горизонтів, важковидобувних колекторів у межах перспективних районів, а також із розвідкою шельфу Чорного моря.

Держгеонадра вбачають значний потенціал розвитку видобувної галузі у розробці нетрадиційних покладів вуглеводнів та покладів, що залягають на великих глибинах. Розвідка нетрадиційних джерел газу дозволить, за попередніми оцінками, приростити ще близько 800 млн т у. п., з яких близько 300 млн т складуть доведені та вірогідні запаси.

Видобуток власного газу й нафти можна наростити у кілька разів завдяки залученню в галузь великих інвестицій і сучасних технологій.