2022-01-10

Президент Туркменії доручив загасити газовий кратер у пустелі Каракуми

Президент Туркменії Гурбангули Бердимухамедов доручив знайти спосіб загасити газовий кратер у пустелі Каракуми, відомий серед іноземних туристів як "Брама пекла". Про це голова держави заявив, виступаючи на засіданні уряду. 

Він дав відповідне доручення віце-прем'єру Шахиму Абрахманову, який займається нафтогазовим комплексом. Бердимухамедов зазначив, що "вже протягом багатьох років у районі Дарвази у великій кількості згорає природний газ". За словами туркменського лідера, "такий стан погано впливає на екологію та здоров'я людей, які живуть неподалік".

"До того ж ми втрачаємо цінну сировину, яку могли б експортувати та отримані кошти направити на підвищення добробуту народу. У зв'язку з цим доручаю вам зібрати вчених, якщо потрібно - залучити іноземних фахівців, і знайти спосіб загасити цей вогонь", - цитують президента ЗМІ. 

Зазначимо, кратер розташований у пустелі Каракуми біля села Дарваза за 266 кілометрів від столиці країни Ашхабада. 1971 року, коли в пошуках природного газу бурили свердловину, стався обвал. Геологи вирішили підпалити газ, що виходить з провалу, розраховуючи, що він повністю вигорить за кілька днів. Але вогонь горить і досі, залучаючи туристів. До кратеру, що горить, організуються екскурсії, особливо вони популярні в темний час доби.

У 2018 році кратер отримав офіційну назву "Сяйво Каракумів". Самі туркмени рідко відвідують кратер цілеспрямовано і не виключають, що в "Сяйво Каракумів" є щось містичне.