2022-01-10

Нідерланди збільшать ліміт видобутку на родовищі Гронінген через брак газу

Уряд Нідерландів прийняв рішення переглянути графік видобутку газу на проблемному родовищі Гронінген у бік збільшення через брак палива на ринку. Труднощі під час видобутку на цій ділянці пов'язані з сейсмічною активністю.

Раніше передбачалося, що в цього газового року (з жовтня 2021 по вересень 2022 року) видобуток на Гронінгені складе 3,9 млрд м куб. м за звичайних погодних умов та 7,5 млрд куб. м для року із холодною зимою. Тепер потреба в газі родовища оцінюється в 7,6 млрд кубометрів на рік із середніми значеннями температури повітря.

Якщо згідно з колишнім планом зупинити видобуток на родовищі планувалося з квітня 2022 року, то тепер, за оцінкою національного газотранспортного оператора Gasunie Transport Services, видобуток може бути припинено не раніше за третій квартал 2023 року.

До 1 квітня кабінет міністрів визначить остаточно, скільки газу має надійти з Гронінгенського родовища цього газового року. 

Головна причина продовження роботи родовища – затримка введення азотної станції у Зюйдбруку. 

Родовище Гронінген у північній частині Нідерландів розробляється з 1963 року. Початкові запаси - 2,9 трлн куб. м газу (це ставить його у перші 15 найбільших газових родовищ світу). Газ містить 81-83 % метану та 14 % азоту. За обсягами видобутку газу в Європі Нідерланди до 1994 займали перше місце, до 2015 країна була нетто-експортером газу. У 1976 році на Гронінгені досягнуто максимум видобутку – 88 млрд куб. м.