2022-01-10

КНР зазнає труднощів під час "зеленого" переходу

Китай вживає активних заходів для досягнення цілей зі зменшення обсягів викидів вуглекислого газу, проте цей процес розвивається не лінійно, виникають труднощі. 

Голова КНР Сі Цзіньпін у квітні минулого року, виступаючи на саміті за кліматом, заявив, що Китай твердо впевнений у досягненні піку викидів вуглекислого газу до 2030 року та вуглецевої нейтральності до 2060 року. Він також обіцяв, що Китай суворо контролюватиме проєкти у сфері теплоенергетики, зростання споживання вугілля в період "14-ї п'ятирічки" (2021-2025 роки) і поступово скорочуватиме його в період "15-ї п'ятирічки" (2026-2030 роки)" .

У серпні-вересні 2021 року сталася досить серйозна енергетична криза, яку викликали випереджаючі темпи зміни регулювання у даній сфері та спроби прискореного виходу на новий етап, - вважають спеціалісти. 

В умовах регулювання цін на енергоносії виробництво електроенергії ставало часто нерентабельним, через зниження темпів зростання видобутку вугілля та скорочення його імпорту виник дефіцит електроенергії, в результаті в Китаї були змушені в оперативному порядку вжити спеціальних заходів.

Декілька провінцій Китаю, переважно на північному сході країни, восени минулого року зіткнулися з перебоями в електропостачанні та опаленні, які виникли, зокрема, через брак і дорожнечу вугілля, а також зростання цін на природний газ. Перебої в електропостачанні сталися на тлі зусиль влади щодо зниження викидів вуглекислого газу, скорочення використання вугілля та прагнення розвивати "зелену економіку".