2022-01-10

Будівництво нових АЕС у Європі вимагатиме €500 млрд інвестицій

Країни ЄС мають залучити близько €500 млрд інвестицій до 2050 року для забезпечення будівництва та роботи атомних електростанцій (АЕС) нового покоління. Про це заявив єврокомісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон в інтерв'ю газеті Le Journal du Dimanche, опублікованому в неділю, передає Trend.

"Для досягнення вуглецевої нейтральності нам дійсно необхідно перейти на новий щабель у виробництві декарбонізованої електроенергії в Європі, враховуючи, що попит на електрику подвоїться за тридцять років! Це передбачає значні інвестиції для збільшення виробничих потужностей подібних видів енергетики: атомної та відновлюваної", - сказав Бретон. 

"Лише існуючі атомні електростанції вимагатимуть €50 млрд інвестицій до 2030 року та €500 млрд до 2050 року для реакторів нового покоління! Тобто на ці зусилля потрібно близько €20 млрд щорічно", - констатував він. У зв'язку з цим Бретон нагадав, що Єврокомісія виступає за включення атомної галузі до так званої зеленої таксономії - частини європейської угоди, спрямованої на розвиток сталого фінансування та низьковуглецевої економіки в Європі.