2024-08-14

Переможець аукціону Держгеонадр не зміг скасувати штраф АМКУ

Господарський суд Харківської області відмовився скасувати штраф, який Антимонопольний комітет України наклав на Мале колективне сільськогосподарське підприємство «Шляхбуд»*, повідомляє ІА NADRA.INFO із посиланням на опубліковане рішення суду.

МКСП «Шляхбуд» перемогло в аукціоні Держгеонадр з продажу спеціального дозволу на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою вапняків ділянки Джугастра 2 (Вінницька обл.). Торги відбулися в січні 2021 р.. Єдиним суперником Шляхбуду стало ТОВ «Екохім-С».

Згодом аукціоном зацікавилися у Східному міжобласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету України. І запросили у МКСП «Шляхбуд» дані щодо підготовки й участі компанії в торгах. У передбачений термін переможець аукціону на вимогу АМКУ інформації не надав, а згодом повідомив, що інформація не може бути надана, оскільки до приміщень, які компанія орендує в Києві, обмежено доступ на тлі режиму воєнного стану. До того ж, підприємство заявило, що через війну РФ проти України впровадило дистанційну роботу для всіх працівників адміністративного відділу до відновлення можливості виконання роботи в штатному режимі.

В Комітеті заявили, що пояснення Шляхбуду щодо причин неподання інформації на вимогу – не спростовують факт вчинення порушення у вигляді неподання інформації. А воєнний стан, дистанційний режим роботи колективу та обмежений доступ до приміщень – не звільняють від обовʼязку надавати дані за вимогою АМКУ. Відтак рішенням від 09.04.2024 року № 70/30-р/к у справі № 2/12-125-23 Адміністративна колегія східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України наклала МКСП «Шляхбуд» штраф за ненадання інформації у розмірі 68 000 грн. Компанія оскаржила покарання, однак суд відмовився визнати штраф протиправним і не скасував його.

Наразі АМКУ перевіряє 44 аукціони Держгеонадр на предмет імовірної змови учасників.

Доведене спотворення конкуренції під час торгів є підставою для скасування результатів аукціонів та визнання недійсними спеціальних дозволів, куплених у змові (більше за посиланнями на ІА NADRA.INFO тут, тут і тут).