2024-08-14

Chevron починає виробництво на Anchor за допомогою глибоководної технології

Компанія Chevron досягла технологічного прориву, видобувши першу нафту з родовища Мексиканської затоки США під надзвичайним підводним тиском, повідомила енергетична компанія в понеділок. Її проєкт вартістю $5,7 млрд під назвою «Anchor» відкриває еру видобутку на глибоководних ділянках, які довгий час були заборонені через брак обладнання, здатного впоратися з тиском до 20 тис. фунтів на квадратний дюйм.

Chevron і партнер TotalEnergies очікують, що розробка Anchor буде працювати протягом 30 років. На своєму піку плавуча платформа перекачуватиме до 75 тис. барелів нафти й 28 млн кубічних футів природного газу на день. Її розташовано приблизно за 140 милях (225 км) від узбережжя Луїзіани.

«Ця перша в галузі глибоководна технологія дозволяє нам розблокувати раніше важкодоступні ресурси й забезпечить аналогічні глибоководні розробки високого тиску для галузі», — сказав виконавчий віцепрезидент Chevron Найджел Хірн.

Інша американська нафтова компанія, Beacon Offshore Energy, прагне повторити досягнення Chevron у 20 тис. фунтів на квадратний дюйм на глибоководному родовищі Шенандоа, також біля узбережжя Луїзіани. Цей проєкт було відкладено, і перша нафта тут очікується в ІІ кварталі 2025 року.

BP 2006 року відкрила перше в Мексиканській затоці родовище з тиском тис. фунтів на квадратний дюйм під назвою Каскіда, але підводні технології того часу не дозволяли розробку. До цього часу підводні технології в основному обмежувалися тиском 15 тис. фунтів на квадратний дюйм. Але минулого місяця ВР дала дозвіл на розвиток родовища, посилаючись на нові розробки. Вона планує використовувати проєкти підводного обладнання й досягти першого видобутку нафти на Kaskida 2029 року. Розробка Chevron матиме сім підводних свердловин, прив’язаних до плавучої видобувної платформи Anchor. За оцінками, підводне родовище містить до 440 млн барелів нафти й газу, які можна видобути.

«Ця віха Anchor демонструє здатність Chevron безпечно реалізовувати проєкти в межах бюджету у Мексиканській затоці», — сказав Брюс Німейєр, керівник відділу видобутку нафти й газу Chevron в Америці.