2024-08-14

Оприлюднено постанову і окрему ухвалу у справі Укрнафтобуріння

В Єдиному державному реєстрі судових рішень оприлюднені  рішення від 06.08.2024 у справі про анулювання спеціального дозволу ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» на видобування вуглеводнів Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища. Своєю ухвалою Шостий апеляційний адміністративний суд повернув підприємству дозвіл на використання надр. 

У грудні 2023 р. Укрнафтобуріння припинило видобуток на Сахалінському НГКР, оскільки суд задовольнив заяву Держгеонадр і анулював спецдозвіл. У Службі пояснювали, що звернулися до суду після листа ДБР (яким Бюро нагадало про невиконану з 2019 р. постанову Верховного Суду). Згодом у ДБР заявили, що не просили Держгеонадра анулювати спецдозвіл на Сахалінське родовище.

ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» довело, що посилання Держгеонадр на нібито вимогу ДБР звернутись до суду з заявою про поворот були надуманими та такими, що не відповідають дійсності.

Додатково ШААС зазначив, що дії Державної служби геології та надр України призвели до численних судових спорів і в результаті до зупинення видобування газу, та прийняв  окрему ухвалу, якою доводить до відома керівництва Державного бюро розслідувань, Служби безпеки України та Офісу Генерального прокурора про виявлені судом обставини для вжиття відповідних заходів реагування. Встановлено один місяць строку для надання Шостому апеляційному адміністративному суду відповіді щодо виконання цієї окремої ухвали.