2021-06-16

ORLEN відкриє понад 100 ВЗС у Європі

Польська група ORLEN оголосила про запуск інвестиційної програми з розвитку міжнародної мережі водневих хабів, що працюють на поновлюваних джерелах енергії (ВДЕ), і будівництва підприємств з переробки побутових відходів в водень з нульовим і низьким рівнем викидів HYDROGEN EAGLE. 

Відповідно до пресрелізу компанії, проєктом також передбачено будівництво понад 100 водневих заправних станцій (ВЗС) для індивідуального, суспільного і вантажного транспорту.

Схема, що охоплює Польщу, Чеську Республіку та Словаччину, дозволить групі ORLEN до 2030 року досягти річної потужності виробництва водню приблизно в 50 тис. т. Що стосується заправної інфраструктури, то в Польщі будуть побудовані 54 ВЗС. У Чехії і Словаччині - 22 і 26 водневих заправок відповідно.

Програма передбачає будівництво шести нових водневих хабів, які працюють на ВДЕ: два в Польщі, два в Чехії і один в Словаччині, включаючи плани з будівництва заводу з електролізу водню, на який буде подаватися електроенергія від морського вітроенергетичного комплексу Baltic Power. Схема також передбачає будівництво трьох заводів з переробки побутових відходів на водень з низьким рівнем викидів, які будуть розташовані в Плоцьку та Остроленці в Польщі та в Чеській Республіці.