2021-06-16

15 червня відбувся Всесвітній день вітру

Мета проведення Всесвітнього дня вітру – привернути увагу до потенціалу генерації енергії з вітру та користі від її використання. 

2020 рік став рекордним для світової вітроенергетики – понад 93 ГВт нових потужностей було встановлено по всьому світу. Україна також має високий потенціал для розвитку генерації електроенергії з вітру. За оцінкою експертів найкращі погодні умови для приборкання вітру має узбережжя Чорного та Азовського морів. 

Викиди парникових газів у 2020 році знизилися на 1,7 млн тонн СО₂. 

У березні 2021 року ДТЕК ВДЕ і данська компанія Vestas, світовий лідер з виробництва вітротурбін, анонсували початок будівництва ДТЕК Тилігульської вітроелектростанції. Тут вперше будуть встановлені інноваційні onshore-вітротурбіни на платформі EnVentus компанії Vestas, потужністю 6 МВт кожна. Загальна потужність станції дорівнюватиме 500 МВт, що буде сприяти скороченню викидів СО2 на 2 млн тонн щорічно. Цей проєкт – крок до зменшення екологічного навантаження та внесок у виконання Україною зобов’язань щодо боротьби з глобальною зміною клімату.

У 2020 році Глобальна рада з вітроенергетики (GWEC) презентувала Глобальний рейтинг виробників вітрових турбін. Данська компанія Vestas утримує лідерську позицію 5-ий рік поспіль. Друге місце посів французький підрозділ компанії GE Renewable Energy. Обидві топові компанії є виробниками вітрових турбін для вітроелектростанцій ДТЕК ВДЕ.