2021-06-16

Законопроєкт про 4461 “Про території Смарагдової мережі” увійшов до пріорітетів Президента

Президент України Володимир Зеленський відзначив законопроєкт 4461 “Про території Смарагдової мережі” як надзвичайно важливий та пріоритетний. Про це повідомляє UNCG із посиланням на заяву Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука під час засідання погоджувальної ради, що відбулося 15 червня.

Законопроєкт, метою якого є створення мережі природоохоронних територій та впровадити положення Директиви № 2009/147/ЄС про збереження диких птахів та Директиви № 92/43/ЄС про збереження природних оселищ та видів природної фауни і флори, було зареєстровано у грудні 2020 року. Серед авторів відзначено 59 народних депутатів. Він також має на меті виконати зобов’язання України згідно з Бернською Конвенцією про охорону дикої флори та фауни й природних середовищ існування в Європі. 

Законопроєкт спрямований на створення правових умов щодо належного функціонування територій Смарагдової мережі та врегульовує питання відносин щодо створення територій Мережі та охорони видів флори і фауни й природних оселищ, особливо тих, яким загрожує зникнення, вразливих та ендемічних. Це не заповідання в класичному стилі! Смарагдова мережа передбачає конкретні заходи, спрямовані на охорону окремого виду чи оселища.

Обмеження, які запроваджуються на цих територіях, часто незначні й враховують потреби конкретного виду чи природного оселища, а традиційний спосіб землекористування не забороняється, а навпаки підтримується.

Голосування законопроєкту у 1 читанні призначене на 29 червня 2021 року.