2021-07-12

Нові екоплани можуть спровокувати політичну кризу в Євросоюзі

План ЄС з розповсюдження цін на вуглецеве паливо наштовхується на опір з боку урядів і законодавців. Вони побоюються посилення громадських протестів у разі, якщо не будуть запропоновані способи компенсувати втрати найбільш постраждалим верствам населення.

Наразі передбачається створити схему торгівлі викидами (ETS) для транспорту і опалення, сформувавши ринкову ціну на вуглець. Швидше за все ціни на паливо підвищаться.

14 липня проєкт увійде в пакет пропозицій, спрямованих на реалізацію планів ЄС щодо скорочення викидів на 55 % до 2030 року, однак цей документ був відзначений деякими європейськими столицями як такий, який може завдати шкоди найбіднішим верствам населення в 27 країнах блоку. 

Якщо пропозицію про введення вуглецевого податку буде схвалено, розробники екологічної політики Єврокомісії обіцяють посилити заходи соціального захисту нужденних. 

Канфін назвав цей документ фактичним регресивним податком і процитував аналіз самої комісії, згідно з яким ETS для автомобільного транспорту знизить викиди всього на 3 %.

Опитування показують, що переважна більшість європейців підтримують амбітні цілі ЄС щодо скорочення викидів. Але навіть ті, хто виступає за боротьбу зі зміною клімату, не хочуть платити за це безпосередньо. Опитування, проведене в минулому місяці, показав, що 75% німців відкидають підвищення цін на паливо як спосіб вирішення проблеми зміни клімату.